Λονδίνο 1908



    Για δεύτερη συνεχόμενη φορά οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξήχθησαν σε αγγλόφωνη χώρα μετά τις ΗΠΑ το 1904. Το 1908 το Λονδίνο διοργανώνει τους αγώνες από τις 27 Απριλίου ως τις 31 Οκτωβρίου. Αν και εντάχθηκαν σε εμπορική έκθεση αυτό που κέρδισε εν τέλει ήταν ο αθλητισμός και όχι το εμπόριο. Επιπλέον σε αυτούς τους αγώνες έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της η πολιτική. Πιο συγκεκριμένα, δεν επετράπη στη Φιλανδία που τότε τελούσε υπό ρωσική κατοχή να φέρει τη σημαία της στο στάδιο κι έτσι οι Φιλανδοί παρέλασαν χωρίς σημαία. Επιπλέον ο σημαιοφόρος της αμερικανικής αποστολής Ραλφ Ρόουζ αρνήθηκε να γείρει τη σημαία για να τιμήσει το βασιλικό ζεύγος λέγοντας πως αυτή η σημαία δεν υποκλίνεται σε κανέναν αρχηγό κράτους.
      Σε αυτούς τους αγώνες η ελληνική αποστολή ταξίδεψε με 20 αθλητές και συγκέντρωσε 4 μετάλλια. Δύο ασημένια μετάλλια κατέκτησε ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας (από εκεί πήραν και το όνομά τους τα γνωστά Τσικλητήρια) ο οποίος ήταν αθλητής του στίβου και ποδοσφαιριστής. Κατετάγη 2ος στο μήκος και στο ύψος άνευ φόρας με 3,25μ. και με 1,55μ. αντίστοιχα.
                 

 Ασημένιος Ολυμπιονίκης αναδείχτηκε ο Μιχάλης Δώριζας στον ακοντισμό κάνοντας βολή στα 51,36μ. έναντι 54,44μ. του πρώτου. Τέλος, ο Αναστάσιος Μεταξάς βγήκε 3ος στη σκοποβολή, στη βολή κατά πήλινων δίσκων συγκεντρώνοντας 57 βαθμούς.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου