Ατλάντα 1996



         Το 1996, η Ελλάδα ήταν μία από τις διεκδικήτριες χώρες για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων θέλοντας να γιορτάσει με τον καλύτερο τρόπο τα 100 χρόνια από την αναβίωση του θεσμού. Ωστόσο δεν τα κατάφερε. Τους έχασε από τις ΗΠΑ και την Ατλάντα καθώς παρουσιάστηκε ανέτοιμη προς μεγάλη απογοήτευση των Ελλήνων.
         Οι αγώνες διεξήχθησαν από τις 19 Ιουλίου έως 4 Αυγούστου με τη συμμετοχή 10.320 (6.797 άνδρες και 3.523 γυναίκες) από 197 και παρά τα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας δεν απέφυγαν την τρομοκρατική ενέργεια στην καρδιά του Ολυμπιακού χωριού, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του.
         Η Ελλάδα ταξίδεψε στην Ατλάντα με μεγάλη αποστολή, 121 αθλητές μεταξύ των οποίων 87 ήταν άνδρες και 34 γυναίκες οι οποίοι διαγωνίσθηκαν σε 94 αγωνίσματα. Φυσικά οι επιτυχίες δεν θα μπορούσαν να λείπουν. Ο απολογισμός για τους Έλληνες αθλητές ήταν 8 μετάλλια, 4 χρυσά και 4 ασημένια.
         Η Dream-Team της άρσης βαρών την οποία προπονούσε ο Χρήστος Ιακώβου θριάμβευσε στους αγώνες. Η μία επιτυχία διαδεχόταν την άλλη χαρίζοντας στιγμές χαράς σε εκατομμύρια Έλληνες. Συνολικά κατακτήθηκαν 5 μετάλλια, 2 χρυσά και 3 αργυρά. Στο δεύτερο σκαλί του βάθρου ανέβηκαν ο Λεωνίδας Σαμπάνης στην κατηγορία των 59 κιλών, ο Βαλέριος Λεωνίδης στα 64 κιλά και ο Λεωνίδας Κόκας στα 91 κιλά. Χρυσοί Ολυμπιονίκες αναδείχθηκαν ο Πύρρος Δήμας στην κατηγορία των  83 κιλών και ο Κάχι Κακιασβίλι στη κατηγορία των 99 κιλών σηκώνοντας 185 κιλά στο αρασέ και 235 στο ζετέ (420 στο σύνολο).

 Ο Δήμας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο επιτυγχάνοντας μάλιστα και παγκόσμιο ρεκόρ το οποίο θα ζει αιώνια καθώς η κατηγορία δεν υπάρχει πια. Σήκωσε 180 κιλά στο αρασέ και 212,5 στο ζετέ (392,5 στο σύνολο).


         Τα άλλα 3 ελληνικά μετάλλια κατέκτησαν η Νίκη Μπακογιάννη , ο Ιωάννης Μελισσανίδης και ο Νίκος Κακλαμανήκης. Η Μπακογιάννη κατέλαβε την 2η θέση στο άλμα εις ύψος με επίδοση 2,03μ.

 ενώ ο Μελισσανίδης κάνοντας την έκπληξη στέφθηκε χρυσός Ολυμπιονίκης στις ασκήσεις εδάφους με 9.850 βαθμούς.

 Τέλος, ο Κακλαμανάκης κατέκτησε κι αυτός με τη σειρά του το χρυσό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα στην κατηγορία Mistral, αποκτώντας παράλληλα και το προσωνύμιο «Ο γιος του ανέμου».





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου