Πεκίνο 2008



        Το 2008 η Κίνα γίνεται η τρίτη ασιατική χώρα που διεξάγει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είχαν προηγηθεί αυτοί στο Τόκιο το 1964 και στη Σεούλ το 1988. Οι αγώνες διεξήχθησαν από τις 8 Αυγούστου έως τις 24 Αυγούστου με τη συμμετοχή 11.028 αθλητών από 204 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί πως η τελετή έναρξης ξεκίνησε στις 8:08:08 το βράδυ στις 8 Αυγούστου του 2008 καθώς το 8 είναι ο αριθμός της ευημερίας για τους Κινέζους.
        Την ελληνική αποστολή αποτελούσαν 156 αθλητές, 84 άνδρες και 72 γυναίκες. Ήταν η μεγαλύτερη αποστολή της Ελλάδας εκτός των ελληνικών συνόρων. Κατακτήθηκαν 4 μετάλλια, 2 ασημένια και 2 χάλκινα. Την αρχή έκαναν η Σοφία Μπεκατώρου, Βιργινία Κραβαριώτη και Σοφία Παπαδοπούλου στην ιστιοπλοΐα στην κατηγορία yngling οι οποίες κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο

 και ακολούθησαν ο Βασίλης Πολύμερος και ο Δημήτρης Μούγιος στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών της κωπηλασίας με το αργυρό μετάλλιο.

 Το μοναδικό ελληνικό μετάλλιο στον στίβο και τρίτο συνολικά στους αγώνες κατέκτησε η Χρυσοπηγή Δεβετζή στο τριπλούν καθώς κατετάγη 3η με άλμα στα 15,23μ. κατακτώντας το δεύτερο συνεχόμενο μετάλλιό της μετά το ασημένιο στην Αθήνα.

 Τέλος, ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης κατέκτησε και αυτός το δεύτερο συνεχόμενο μετάλλιό του, μετά το ασημένιο της Αθήνας. Στέφθηκε ασημένιος ολυμπιονίκης στο τάε κβο ντο στην κατηγορία των 80 κιλών καθώς ηττήθηκε στον τελικό από τον Νοτιοκορεάτη Τσα Ντονγκ-Μιν. Είχε επικρατήσει κατά σειρά των Αρμάν Τσιλμάνοβ (Καζακστάν) με 4-3, Αμντελκαντέρ Ζρούρι (Μαρόκο) με 5-4 και Τσίκα Τσουκουμερίτζε (Νιγηρία) με 3-2.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου