Σίδνεϋ 2000



         Για δεύτερη φορά μετά το 1952 και τη Μελβούρνη οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται στο Νότιο Ημισφαίριο και συγκεκριμένα στην Αυστραλία. Το Σίδνεϋ φιλοξενεί τους αγώνες από τις 15 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου. Πήραν μέρος 10.651 αθλητές (6.582 άνδρες και 4.069 γυναίκες) από 199 χώρες.
         Η Ελλάδα στους αγώνες του Σίδνεϋ πραγματοποίησε την καλύτερη της εμφάνιση εκτός των συνόρων. Συγκέντρωσε 13 μετάλλια εκ των οποίων 4 ήταν χρυσά, 6 ασημένια και 3 χάλκινα, κάνοντας τους Έλληνες να δακρύσουν από συγκίνηση.
Οι χάλκικοι ολυμπιονίκες: Ο Αλέξανδρος Καρντάνοφ κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των 64 κιλών της ελευθέρας πάλης νικώντας στον μικρό τελικό τον Λευκορώσο Τζέρμαν Κοντόεφ με 5-4. Επίσης, χάλκινο μετάλλιο στα ελληνικά χρώματα χάρισε και η Ιωάννα Χατζηιωάννου στα 63 κιλά της άρσης βαρών

 αλλά και η Εθνική Ομάδα Ανσάμπλ των γυναικών στη ρυθμική γυμναστική αποτελούμενη από τις Ειρήνη Αϊνδηλή, Ευαγγελία Χριστοδούλου, Μαρία Γεωργάτου, Ζαχαρούλα Καρυάμη, Χαρίκλεια Πανταζή και Άννα Πολλάτου συγκεντώνοντας 39.285 βαθμούς.
Οι ασημένιοι ολυμπιονίκες: 6 ασημένια μετάλλια ήταν ο απολογισμός για την ελληνική ομάδα στους αγώνες του Σίδνεϋ. 3 από αυτά ήρθαν στον στίβο, 2 στην άρση βαρών και 1 στην γυμναστική. Η πιο γρήγορη Ελληνίδα αθλήτρια, η Κατερίνα Θάνου τερμάτισε 2η στα 100μ. με χρόνο 11,12.

 Το παράδειγμά της ακολούθησε και η Μιρέλα Μανιάνι η οποία κατετάγη 2η στον ακοντισμό με βολή στα 67,51μ.

 Η ποτέ πρώτη αλλά πάντα μέσα στις θέσεις του βάθρου από το 1999 και μετά Αναστασία Κελεσίδου κατέκτησε κι εκείνη το αργυρό μετάλλιο στη δισκοβολία προσγειώνοντας τον δίσκο στα 65,71μ. Ακόμα ασημένιοι ολυμπιονίκες αναδείχθηκαν ο Λεωνίδας Σαμπάνης στην άρση βαρών στην κατηγορία των 62 κιλών και ο Βίκτωρας Μήτρου επίσης στην άρση βαρών στα 77 κιλά. Τέλος, ο Δημοσθένης Ταμπάκος κατετάγη 2ος στους κρίκους συγκεντρώνοντας 9.762 βαθμούς.


Οι χρυσοί ολυμπιονίκες: Το τρίτο τους χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες κατέκτησαν ο Πύρρος Δήμας και ο Κάχι Κακιασβίλι στην άρση βαρών ύστερα από αυτά που είχαν κατακτήσει στην Βαρκελώνη το 1992 και στην Ατλάντα το 1996. Σημειώνεται πως ο Κακιασβίλι το 1992 στέφθηκε χρυσός ολυμπιονίκης αγωνιζόμενος με την Ενοποιημένη Ομάδα. Αυτό ήταν το όνομα που χρησιμοποιείτο για την αθλητική ομάδα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Στο Σίδνεϋ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 94 κιλών ενώ ο Πύρρος Δήμας στην κατηγορία των 85 κιλών σηκώνοντας 390 κιλά στο σύνολο.
   

 Επίσης, χρυσό μετάλλιο κατέκτησαν ο Κώστας Κεντέρης στα 200μ. με χρόνο 20,09 όντας ο μοναδικός λευκός δρομέας του τελικού

 αλλά και ο Μιχάλης Μουρούτσος στο Τάε Κβο Ντο στην κατηγορία των 67 κιλών νικώντας στον τελικό τον Ισπανό Γκαμπριέλ Εσπάρθα.






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου