Αθήνα 2004



        Μπορεί η Ελλάδα να μην κατάφερε να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996 και να γιορτάσει έτσι με τον καλύτερο τρόπο την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την αναβίωση το θεσμού, ωστόσο το 2004 ήταν δικοί της. Οι χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες φιλοξενεί και πάλι τους αγώνες, για δεύτερη φορά στην ιστορία της ύστερα από εκείνους του 1896.
        Οι αγώνες διεξήχθησαν από τις 13 Αυγούστου έως τις 29 Αυγούστου. Από τους 236 αθλητές από 14 χώρες που πήραν μέρος το 1896, η Αθήνα το 2004 φιλοξένησε 10.625 αθλητές (6.296 άνδρες και 4.329 γυναίκες) από 201 χώρες.
        Φυσικά, η Ελλάδα ως οικοδέσποινα εκπροσωπήθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες με πολυπληθή ομάδα. Συγκεκριμένα, την ελληνική αποστολή αποτελούσαν 426 αθλητές, 215 άνδρες και 211 γυναίκες ευελπιστώντας να κατακτήσουν όσο το δυνατό περισσότερα μετάλλια μπορούσαν.
        Τελικώς, οι Έλληνες αθλητές πραγματοποίησαν καλή εμφάνιση και κατάφεραν να συγκεντρώσουν 16 μετάλλια, 6 χρυσά, 6 ασημένια και 4 χάλκινα. Σε αυτό συνέβαλε και ο εκπληκτικός κόσμος ο οποίος γέμιζε τα γήπεδα και με τις ιαχές του «Ελλάς-Ελλάς» έδινε δύναμη στους Έλληνες αθλητές και τους έδειχνε το δρόμο προς τη δόξα.
Οι χάλκινοι ολυμπιονίκες: 4 χάλκινα μετάλλια κρέμασαν στο στήθος τους οι Έλληνες αθλητές. Στο 3ο σκαλί του βάθρου ανέβηκε η Μιρέλλα Μανιάνι στον ακοντισμό η οποία στην τελευταία της προσπάθεια έκλεψε το μετάλλιο από την Τσέχα Νικόλα Μπρέτσκοβα «καρφώνοντας» το ακόντιο στα 64,29μ. έναντι των 64,23μ. της Τσέχας. 3οι αναδείχθηκαν επίσης στην κωπηλασία οι Βασίλης Πολύμερος και Νίκος Σκιαθίτης στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών με χρόνο 6:23.23

 και ο Αρτιόμ Κιουρεγκιάν στα 55 κιλά της ελληνορωμαϊκής πάλης. Τέλος, το τέταρτο συνεχόμενο μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες κατέκτησε ο Πύρρος Δήμας ύστερα από τα τρία χρυσά που είχε κερδίσει στην Βαρκελώνη το 1992, στην Ατλάντα το 1996 και στο Σίδνεϋ το 2000. Αυτή τη φορά το μετάλλιο ήταν χάλκινο σηκώνοντας 377,5 κιλά κλείνοντας μια λαμπρή καριέρα γεμάτη διακρίσεις.


Οι ασημένιοι ολυμπιονίκες: Δύο ασημένια μετάλλια σε στίβο και τάε κβο ντο και από ένα σε ισιοπολοία και υδατοσφαίριση συμπληρώνουν τα 6 ασημένια μετάλλια που κατέκτησε η Ελλάδα στους αγώνες. Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στο τάε κβο ντο στην κατηγορία των 80 κιλών, καθώς στον τελικό του αγωνίσματος δεν τα κατάφερε και ηττήθηκε από τον Νοτιοκορεάτη Ντάε Μουν με νοκ άουτ στον πρώτο γύρο. Είχε επικρατήσει κατά σειρά των Λουίς Νογκουέρα (Βενεζουέλα) με 7-5, Αμντελκαντέρ Ζρούρι (Μαρόκο) με 5-2 και Ιμπραχίμ Καμάλ (Ιορδανία) με 6-3. Την ίδια μοίρα είχε και η Ελισάβετ Μυστακίδου στα 67 κιλά η οποία ηττήθηκε στον τελικό από την Κινέζα Λούο Γουέι με 7-6. Απέκλεισε κατά σειρά τις Βερίνα Βιχόνγκι (Νέα Ζηλανδία) με 4-0, Χέιντι Χουάρεζ (Γουατεμάλα) με 6-4 και Ριβέρο (Φιλιππίνες) με 3-2.

 Ακόμα, ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε η Αναστασία Κελεσίδου στην δισκοβολία με βολή στα 66,68μ.,

 ο Νίκος Κακλαμανάκης στην ιστιοπλοΐα στην κατηγορία Μιστράλ

 και η Χρυσοπηγή Δεβετζή στο τριπλούν η οποία είχε πάρει το εισιτήριο για τον τελικό χάρη στο εκπληκτικό άλμα που είχε κάνει στον ημιτελικό αφού είχε «πετάξει» στα 15,32μ. πετυχαίνοντας την τέταρτη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στο αγώνισμα.

 Στον τελικό κατετάγη 2η με 15,25μ. Τέλος, το 6ο ασημένιο μετάλλιο ήρθε από την υδατοσφαίριση των γυναικών το οποίο ήταν και το πρώτο της Ελλάδας σε καθαρά ομαδικό άθλημα. Για να το πετύχει αυτό χρειάστηκε να ξεπεράσει στον όμιλο το εμπόδιο του Καζακστάν το οποίο νίκησε με 8-6 ενώ ήρθε ισόπαλη 7-7 με την Αυστραλία και ηττήθηκε με 7-2 από την Ιταλία καταλαμβάνοντας την 3η θέση. Στα προημιτελικά αντιμετώπισε την Ρωσία, της οποίας επικράτησε με 7-4 και στα ημιτελικά την Αυστραλία την οποία νίκησε με 6-2 για να φτάσει στον τελικό όπου μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι γνώρισε την ήττα με 10-9 από την Ιταλία στην παράταση.


Οι χρυσοί ολυμπιονίκες:6 φορές ακούστηκε ο Εθνικός ύμνος της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας προς τιμήν των χρυσών Ελλήνων ολυμπιονικών. Την αρχή έκαναν ο Θωμάς Μπίμης και ο Νίκος Συρανίδης στις συγχρονισμένες καταδύσεις από βατήρα 3μ. συγκεντρώνοντας 353,34 βαθμούς

 και ο Ηλίας Ηλιάδης στο Τζούντο στην κατηγορία των 81 κιλών.Στο γύρο των 32 επικράτησε του Μόργκαν Ντέιβις (Αυστραλία), στους 16 του Αριέλ Σγκάνγκα (Αργεντινή), στον προημιτελικό του Κβον Γιανγκ Γου (Νότια Κορέα), στον ημιτελικό του Ντιμίτρι Νοσόβ (Ρωσία) και στον μεγάλο τελικό του Ρόμαν Γκόντγιακ (Ουκρανία).

 Επιπλέον, την 1η θέση κατέκτησαν στην ιστιοπλοΐα η Σοφία Μπεκατώρου και η Αιμιλία Τσουλφά στην κατηγορία 470, η Αθανασία Τσουμελέκα στα 20χλμ. βάδην με χρόνο 1:29.12 σημειώνοντας ατομικό ρεκόρ

 και ο Δημοσθένης Ταμπάκος στους κρίκους συγκεντρώνοντας 9.862 βαθμούς.

 Τέλος, χρυσή ολυμπιονίκης στέφθηκε και η Φανή Χαλκιά στα 400μ. με εμπόδια με χρόνο 52,82. Μάλιστα στον ημιτελικό του αγωνίσματος σημείωσε και ολυμπιακό ρεκόρ τερματίζοντας με επίδοση 52,77.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου