Βαρκελώνη 1992



         Το 1992, οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται στην Ισπανία και την Βαρκελώνη από τις 25 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου με τη συμμετοχή 9.536 αθλητών (6.652 άνδρες και 2.704 γυναίκες).
         Η Ελλάδα ταξίδεψε στην πρωτεύουσα της Καταλονίας με 70 αθλητές (56 άνδρες και 14 γυναίκες) συμμετέχοντας σε 53 αγωνίσματα. Οι επιτυχίες για τον ελληνικό αθλητισμό ήταν μεγάλες καθώς κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια, ένα από την Βούλα Πατουλίδου και ένα από τον Πύρρο Δήμα. Από την μια πλευρά, η Πατουλίδου κατέλαβε την 1η θέση στα 100μ. με εμπόδια με επίδοση 12,64 και έγινε η πρώτη Ελληνίδα που στέφεται ολυμπιονίκης. Βέβαια, στάθηκε πολλή τυχερή καθώς στο τελευταίο εμπόδιο η Αμερικανίδα Γκάιλ Ντέβερς η οποία προηγούταν στην κούρσα έπεσε με αποτέλεσμα να την προσπεράσει και να αναφωνήσει το αλησμόνητο «Για την Ελλάδα ρε γαμώτο».

    
         Από την άλλη πλευρά, ο Πύρρος Δήμας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην άρση βαρών σηκώνοντας 370 κιλά στο σύνολο στην κατηγορία των 82,5 κιλών.

 Αξίζει να σημειωθεί πως και οι δύο Έλληνες χρυσοί ολυμπιονίκες της Βαρκελώνης έτυχαν υποδοχής ηρώων από χιλιάδες φιλάθλους στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο.
         Επισημαίνεται επίσης, πως η Ελλάδα σε αυτούς τους αγώνες κατόρθωσε να κατακτήσει παραπάνω από ένα χρυσό μετάλλιο έπειτα από τους ολυμπιακούς της Αθήνας το 1896 όπου είχε κατακτήσει 10.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου